Hagelslag van Venco

Posted on 9 juli 2010

1


Wat een toeval: in de meest recente nieuwsbrief van het Amsterdamse Stadsarchief (8 juli 2010) lees ik dat de authentieke recepten van de Amsterdamse dropfabrikant VENCO (een afkorting van Voornveld en Co, zo leer je nog eens wat) nu zijn na te lezen op de website van het archief. Deze bevat een digitale versie van een receptenboek uit de jaren 1920 en 1930, met daarin recepten voor onder meer salmiakdrop, pepermunt en gomballen.

Maar ook het originele recept voor hagelslag is na te lezen. Volgens de website ontstond het idee om de met een granuleermachine geproduceerde witte anijskorrels als broodbeleg op de markt te brengen op een hagelachtige dag in 1919. Et voila, de geboorte van de al snel erg populaire hagelslag! Op chocoladehagelslag moest Nederland overigens nog even wachten. Die werd pas in 1936 ontwikkeld door de firma Venz (De Vries en Zonen).

Natuurlijk blader ik meteen even door de recepten. Grappig is dat daar ook Engelstalige recepten bijzitten, kennelijk overgeschreven uit een receptenboek van de firma Alfred Holden in Liverpool. Helaas maken de benodigde apparatuur (men neme ‘een Fransche gietmachine’) en de gebruikte ingrediënten (gom, lijm, stearine, omzetmeel, mout en zelfs spiritus) het lastig om de recepten thuis te reproduceren.

Mocht iemand toch zijn geluk willen beproeven met de zoetwaren van vorige generaties, dan word ik uiteraard graag geïnformeerd over het resultaat!

Het originele recept voor hagelslag van Venco

Advertenties
Posted in: Zonder categorie